2013 m. vasario 26 d., antradienis

Tranzito dokumentų pildymas


Tranzitas – tai procedūra, kurią atlieka muitinės tarpininkai. Ji skirta tiems, kurie gabena prekes ar paslaugas per tam tikrą teritoriją (valstybę), tačiau tos prekės nėra skirtos komercijai. Jos tiesiog pervežamos pro tą teritoriją. Šios procedūros dėka nereikia mokėti tokių mokesčių, kurie yra mokami už įvežamas į teritoriją prekes (importo mokesčio).

Prekes prižiūri muitinė. Jas gabenant iš muitinės į muitinę – muitinės tarpininkai pildo specialius tranzito dokumentus bei jų rinkinius. Tranzito procedūra pasibaigia tuomet, kai prekės/paslaugos su reikalingais dokumentais yra pateikiamos tai muitinės įstaigai, kuri yra nurodyta tranzito dokumentuose kaip galutinė gabenimo vieta.

Tranzito procedūrą vykdo tranzito procedūros vykdytojas. Tai fizinis arba juridinis asmuo, atsakingas už teisingus tranzito dokumentų duomenis bei pačios procedūros teisingą užbaigimą. Vykdytojas muitinei privalo pateikti ir nustatyto dydžio užstatą, kuris užtikrina, jog atsiradus skolai (tuo atveju jei prekės laiku nebus nugabentos į paskirties vietą), ji bus sumokėta. Užstatas gali būti nepaliekamas tik tais atvejais, kai naudojamas vamzdynų arba geležinkelio transporto bendrovių operacijos. Prekių tranzito formalumus ES šalyse reglamentuoja bendrijos muitinės kodeksas.

Tranzito dokumentų pildymas šiais laikais tapo kur kas paprastesnis. ES valstybėse bei Europos laisvosios prekybos asociacijos šalyse įdiegus elektroninę tranzito sistemą, vietoj tradicinės tranzito deklaracijos galima pateikti elektroninę tranzito deklaraciją, kuri atitinka nustatytus reikalavimus. Skirtumas tas, kad deklaracijos ne popierinės, o elektroninės.

2 komentarai:

  1. Muitinės tarpininkas tranzito procedūrai atlikti yra būtinas. Tikrai naudinga informacija besidomintiems tranzito dokumentų pildymu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bet siunta nelygi siuntai. Kiek teko girdėti, muitai taikomi ne visoms pervežamoms prekėms, yra tam tikrų išlygų.

    AtsakytiPanaikinti