2013 m. vasario 26 d., antradienis

Importo dokumentų pildymas


Importas – tai užsienio krovinių, prekių bei paslaugų, paprastai skirtų prekybai, įvežimas į valstybę. Šią procedūrą paprastai atlieka muitinės tarpininkai. Užsienio valstybė šiuo atveju yra vadinama prekių tiekėja, o galutiniais vartotojais tampa valstybės, į kurią prekės ar paslaugos yra įvežamos, gyventojai.

Importo dokumentų pildymas gali vykti raštu, žodžiu ar veiksmu, kuomet savarankiško prekių tvarkymo teisę turintis asmuo pateikia jas muitinės procedūrai įforminti. Taip pat importuotas prekes galima deklaruoti internetu.

Norint raštu deklaruoti prekes, reikia užpildyti bendrąjį administracinį dokumentą. Jis turi būti užpildytas pagal nustatytą tvarką.

Importo deklaraciją žodžiu vykdyti galima tuomet, kai importuojamos prekės nėra skirtos prekybai, pvz.: kai jos yra keleivio asmeniniame bagaže, kai jos siunčiamos ne juridiniams asmenims bei esant kitoms panašioms aplinkybėms.

Tam tikrais atvejais komercinių importuojamų prekių deklaravimas taip pat gali būti pateikiamas žodžiu. Pvz.: kai vienos prekių siuntos vertė nėra didesnė už statistinę slenkstinę vertę, nustatytą pagal bendrijos teisės aktus, kai prekės nepriklauso gabenamoms siuntoms, kurios yra pastoviai vežamos, taip pat vežant transporto priemones, registruotas ne bendrijos muitų teritorijoje bei kitais atvejais.

Veiksmu deklaruojamos importo prekės atvežamos į pačią muitinės įstaigą.

Deklaracijos, atliekamos elektroniniu būdu, turinio forma nesiskiria nuo raštu pildomų deklaracijų. Muitinės ji priimama tik tuomet, kai deklaruojamos prekės pateikiamos muitinei priimtinoje vietoje. Apie tikrinimui pateikiamų prekių pateikimą muitinei išsiunčiamas pranešimas elektroniniu būdu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą