2013 m. vasario 26 d., antradienis

Eksporto dokumentų pildymas


Eksportas – tai įstatymais reglamentuotas krovinių, prekių bei paslaugų išvežimas iš vienos šalies į kitą. Šiuo atveju vietiniai gamintojai yra laikomi tiekėjais, o užsienio, į kurį prekės yra vežamos, gyventojai bei organizacijos yra laikomi galutiniais vartotojais. Eksportas – tai importui (prekių atvežimui į valstybę) priešingas procesas. Eksportas yra reglamentuojamas procese dalyvaujančių valstybių muito įstatymu.

Norint sėkmingai eksportuoti prekes, svarbus yra eksporto dokumentų pildymas, kurį gali profesionaliai atlikti muitinės tarpininkai. Eksportuajamų prekių dokumentai dar yra vadinami tarptautiniais važtaraščiais. Jie pažymi tai, kad eksportuotojas paveda prekes transportuotojui, o jis tai patvirtina parašu.

Važtaraštyje turi būti nurodyta prekių išdavimo vieta bei data, taip pat išsiuntimo bei prekių gavimo vietos, gavėjo adresas, prekių aprašymai, įkainota vertė, siuntėjo adresas ir parašas, lydimi dokumentai, prekių svoris, matmenys bei pakuočių skaičius, sąlygos, kuriomis bus apmokamas transportavimas, transportuotojo adresas bei prekių priėmimo pakvitavimas.

Prekių važtaraštis turi turėti 3 egzempliorius. Juos pasirašyti turi siuntėjas, gavėjas bei vežėjas. Važtaraštį išduoti gali ekspedicija, vežėjai bei kitos įmonės, organizuojančios krovinių pervežimus.

Kartu su važtaraščiu turi būti pateikiami ir kiti dokumentai: pavojingo krovinio dokumentai, prekių kokybės bei kilmės dokumentai, sąskaita bei draudimo sertifikatai.

Prekių gabenimo metu už jas atsako vežėjas. Patyrus materialinę žalą – jam tektų ją atlyginti.

Eksporto procedūrą bei kitus formalumus ES šalyse reglamentuoja bendrijos muitinės kodeksas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą